DIY ep.1: de naaimachine

Sinds mijn tijd bij de jong-givers werd ik aan het werk gezet om zelf de nodige kentekens op mijn hemd te plaatsen. Soms uit luiheid met een nietje of twee, maar meestal zoals het hoort met naald en draad.

Fast forward een tiental jaar. In de mate van het mogelijke probeer ik kleren met een klein gaatje terug op te lappen. Maar wanneer het gat te groot wordt kan je met naald en draad ook niet meer aan de slag. De drempel was dan ook weer te hoog om enkel hiervoor een naaimachine aan te kopen.

Fast forward nu naar begin 2020, plots leven we in een land waar er te weinig mondmaskers zijn. Op zich geen probleem, behalve dat er ook een respiratoire pandemie de wereld rond raast. Er werd opgeroepen om zelf stoffen exemplaren te maken. Zonder enige ervaring kochten we ons snel een eenvoudige naaimachine (en snel was nodig, enkele dagen later waren ze overal uitverkocht of een veelvoud duurder geworden)

Joren showing his face mask with sewing machine
Joren showing his face mask with sewing machine

Na wat zoeken vonden we ergens nog een winkel met stof op voorraad. Met dank aan de Coronadenktank kregen we een eenvoudig te volgen patroon en konden we aan de slag. Tot op de dag van vandaag dragen we deze bijna dagelijks en zijn nog steeds trots dat we dit onder knie gekregen hebben.

Nu we toch dit toestel in huis gehaald hebben herstelde ik meteen dat gevaarlijke gat in een broekzak. Ook zorgde ik voor een gordijn met velcro om zo het invallende licht uit onze tv te houden.

Blinds with Velcro
Blinds with Velcro

Gaan we dit elke maand voor iets gebruiken? Zeker niet. Ben ik wel blij dat we dit in huis gehaald hebben? Dat zeker wel.